Buszos blog

Élmények, kalandok, mit, miért, hogyan, kivel.

Vonalazás: 1C

2018. augusztus 09. 07:22 - bthomyka

Némi hezitálás után úgy döntöttem, hogy vések pár sort a vonalakról is. Még elmélkedem, hogy adott vonalhoz tartozó sztori(ka)t milyen "releváns" címmel lássam el, hiszen itt mindig történik valami, mint a Fehérvár Áruházban... :)

Szóval az 1C nyomvonal, ami -azt gondolom-, egy kezdő szombathelyi buszosnak nagyon jó tanulókarika. Mármint ami a buszvezetést illeti. Azért ezt tartom a legkönnyebbnek, mert csupán egyetlen, kisebb kihívás van ebben, nem úgy mint a többi vonal esetében. Ez pedig a Paragvári úti kereszteződés, amúgy meg az egész vonal könnyű, egyenes, ráérős.

Szóval a kihívás a Berzsenyi könyvtár nevű megállóhely után (Herény felé menet) következik, a lámpás kereszteződésben. Itt a kiegészítő lámpa néhány másodperc erejéig elenged jobbra, de egy legalább 12 méter hosszú járművel nem erőltetjük a kérdést. Ugyanis abból az irányból meg akkor engedi az onnan balra fordulókat, akik egyébként a bánat tudja milyen elgondolásból, de levágják az ívet. Ha meg itt történik koccanás, még a közös felelősséget is megállapíthatja a zsandár, szóval kivárjuk azt a kevés időt, amíg a teljes lámpasor váltani fog. A következő parajelenség iskolai tanítási napokon reggel és kora délután esedékes, amikor a kedves szülők keresztbe-kasba parkolásznak a sarkon lévő Iskola bejárata előtt. Szoktuk is mondani, ha nem lenne az a rohadék lépcső a bejáratnál, akkor talán az osztályterem előtt parkolnának akár az emeleten is...

Túlélhető, csak részünkről gondosabb kanyarodást igényel. Innentől viszont már nem autóbusszal közlekedünk, hanem mozgójárdával...

A buszmegállók közt is vannak kihívást jelentők. Gondolok itt olyanra, hogy fogalmam nincs, mit keres a szegélytől 1 méteres távolságon belül pl kandeláber vagy fatörzs, vagy a buszmegálló végeiben parkoló autó. A kórház mögötti buszmegállók az úttest mindkét oldalán ilyenek. Ha úgy állnál be, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, ahogyan tanították, akkor vagy befelé menet csapod le a jobb oldali tükröt (egy credo esetében 170 ezer Ft levonás a béredből), vagy kifelé menet csapod ezeknek az autóbusz hátulját, esetleg a buszmegálló elejében parkoló autót tolod arrébb. Ezeket elkerülendő egy klasszikust idéznék: "nem minden áron állunk be a szegély mellé, magunkat nem sz*patjuk meg", Így tehát az oldalt, akadékban lévő képződményektől legalább egy méternyi távolságot tartva -még ha kilógunk is a forgalmi sávba- állunk meg...

A lámpás kereszteződést elhagyva figyelmesebbek észre vehetik, hogy van egy vaskos fatörzs, ami az úttest felé dőlt helyzetben növekedik. Miután nekünk kell a hely -és nem kívánunk tükröt törni-, teljesen elfogadott, hogy a forgalom elől elzárt területszélt közelítjük meg a busz bal oldalával. Már ha a személyautósok többsége, aki a Paragváriról a Horváth Boldizsár körútra fordulna, nem állna rá. Fingom nincs miért teszik, hiszen aki meg egyenesen haladna tovább, a szabályokat tekintve nem férne el biztonsággal (de befurakodik), mitöbb egyetlen forgalmi sávról beszélünk, mely mellé rajzoltak egy rövid kanyarodó sávot is. Szó nincs arról, hogy nyóc' autó egymás mellett állva várja a zöld jelzést... Mármost ha valaki ezen a csíkon ácsorog, akkor ugye már nem megyünk mellé, mert különben a delikvens autóját konzervdoboz mintájára nyitjuk ki... Kein stress! Megállsz, megvárod míg eltakarodik -eközben bőven lesz időd mosolyogva, udvariasan megdicsérni-, aztán mehetünk is. Ez nem egy kapkodós vonal (az a 2A és a 2C munkaidőben, piac-napokon).

Amúgy aki a kámoni arborétumban szeretne sétálni egyet, annak ezt a járatot kell keresnie, van megállónk az arborétum előtt.

Visszafelé jövet a Paragvári és a Váci, valamint a Paragvári és a Szűrcsapó kereszteződéseknél sasolunk, hogy érkezik-e 30Y vagy 2A/2C, őket előre engedjük, nekik sietősebb.

Szólj hozzá!
Címkék: vonalak 1C

A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyibuszos.blog.hu/api/trackback/id/tr714170779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.